Δήμητρα Γαλάνη για Μαζωνάκη: «Έλεος πια - Ας τον αφήσουν ήσυχο, δεν του αξίζει όλος αυτός ο θόρυβος»
Δεν έκρυψε την οργή της για όσα ακολούθησαν τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, ζητώντας ένα πράγμα.
Με λόγια που έδειχναν πόσο προσωπικά βιώνει την απώλειά του μίλησε η Δήμητρα Γαλάνη για τον Γιώργο Μαζωνάκη. Καλεσμένη στο «Studio στις 3» την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, δεν έκρυψε ούτε τη συγκίνησή της ούτε την ενόχλησή της για όσα ακολούθησαν τον θάνατό του.
Για εκείνη, πίσω από τον καλλιτέχνη που μπορούσε να καθηλώσει ένα ολόκληρο μαγαζί ή μια σκηνή, υπήρχε ένας άνθρωπος αυθεντικός και γειωμένος.
«Ο Γιώργος ήταν ένα παιδί, ήταν ένα υπέροχο μαγκάκι. Δεν ξέρω να βρω άλλη λέξη. Είχε μια αυθεντικότητα, καθαρότητα. Πατούσε στη γη, δεν είχε χάσει ούτε τη ρίζα του», είπε.
«Ας αφήσουν τον κόσμο να τον πενθήσει»
Η Δήμητρα Γαλάνη δεν στάθηκε μόνο στις αναμνήσεις της. Μίλησε με ένταση για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υπόθεση, ζητώντας να δοθεί χώρος στους ανθρώπους που θέλουν απλώς να πενθήσουν τον Γιώργο Μαζωνάκη.
«Αυτό το οποίο δεν του αξίζει με τίποτα είναι όλος αυτός ο θόρυβος, ρε παιδιά. Δηλαδή, έλεος», ανέφερε.
Και αμέσως μετά ήρθε ίσως η πιο ανθρώπινη στιγμή των όσων είπε.
«Ας αφήσουν τον κόσμο να τον πενθήσει. Ας αφήσουν εμάς που τον αγαπήσαμε να πάμε να του αφήσουμε ένα λουλουδάκι».
Η ίδια χαρακτήρισε «ανθρωποφαγικό» αυτό που συμβαίνει δημόσια γύρω από το πρόσωπό του και ζήτησε να «αφήσουν την ψυχή του να ησυχάσει».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Αντίθετα, υποστήριξε ότι όσοι ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν και όσα προβλήματα ανέδειξε η υπόθεση να αντιμετωπιστούν, χωρίς όμως ο Μαζωνάκης να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
«Δεν μπορούσες να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του»
Όταν η κουβέντα επέστρεψε στον καλλιτέχνη, ο τόνος της άλλαξε. Η Γαλάνη θυμήθηκε αυτό που θεωρούσε ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του Γιώργου Μαζωνάκη.
«Ο Γιώργος είχε star quality. Ήταν γεννημένος, δηλαδή έλαμπε».
Όπως είπε, ανεξάρτητα από το αν κάποιος αγαπούσε ή όχι το τραγούδι που ερμήνευε, όταν ο Μαζωνάκης βρισκόταν στη σκηνή ήταν δύσκολο να κοιτάξεις αλλού.
«Δεν μπορούσες να πάρεις τα μάτια από πάνω του. Είχε αυτό το χάρισμα. Πολύ μεγάλο χάρισμα. Ήταν αυθεντικός. Δεν καμωνόταν».
Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που του αναγνώριζε αυτή τη σπάνια σκηνική παρουσία.
Η κουβέντα της που είχε κρατήσει ο Μαζωνάκης
Το 2022 ο ίδιος ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε αποκαλύψει στο «Ενώπιος Ενωπίω» δύο φράσεις της Δήμητρας Γαλάνη που είχαν μείνει βαθιά μέσα του.
Της είχε μιλήσει για τις ανασφάλειές του και για την αίσθηση ότι δεν μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία καλλιτεχνών. Εκείνη του είχε απαντήσει με μία φράση που ο ίδιος θυμόταν χρόνια αργότερα.
«Δεν χαίρεσαι που είσαι μια κατηγορία από μόνος σου;».
Η Γαλάνη τού είχε επίσης πει πως ήταν από εκείνους τους καλλιτέχνες από τους οποίους «δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου» όταν βρίσκονται πάνω στη σκηνή.
Χρόνια μετά, μιλώντας πλέον για εκείνον σε παρελθοντικό χρόνο, επέστρεψε ουσιαστικά στην ίδια σκέψη. Για τη Δήμητρα Γαλάνη, το μεγάλο χάρισμα του Γιώργου Μαζωνάκη δεν ήταν μόνο η σκηνική παρουσία του. Ήταν ότι παρέμενε αυθεντικός, χωρίς να προσπαθεί να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν.